Bij storm en hevige regenval kan je hulp nodig hebben. Maar wat als er geen acuut gevaar is? Ben jij voorbereid op wateroverlast? Wat als je moet evacueren?
e-formulier BZAOverstromingen
Er zijn verschillende oorzaken van overstromingen.
- Pluviale overstromingen: Deze ontstaan vaak door hevig onweer of aanhoudende zware regenval. Het water kan niet snel genoeg worden afgevoerd, waardoor straten onder water kunnen komen te staan en zelfs modderstromen kunnen ontstaan. Deze situaties treden vooral op in de zomer, en het is lastig te voorspellen welke gebieden precies getroffen zullen worden.
- Flash Floods: In heuvelachtige gebieden en bergen kunnen 'flash floods' optreden als gevolg van intense regenval binnen korte tijd. Dit kan leiden tot plotselinge overstromingen en gevaarlijke situaties.
- Fluviale overstromingen: Grotere rivieren, beken of kanalen kunnen buiten hun oevers treden als gevolg van langdurige regenval. De bodem raakt verzadigd en de waterlopen slikken het water niet meer. Deze overstromingen komen vooral voor in de wintermaanden en zijn over het algemeen beter te voorspellen dan pluviale overstromingen.
- Overstromingen vanuit de zee: Hierbij kan zout water niet alleen schade aanrichten, maar ook het milieu beïnvloeden door verzilting van de grond en grondwater.
Andere factoren spelen een rol
Naast de hoeveelheden en duur van neerslag zijn er nog andere factoren die mogelijk bijdragen tot overstromingen.
Springtij kan extra problemen veroorzaken, vooral in de bekkens van de Schelde en de Ijzer. Springtij, een hoogtij bepaald door de stand van de maan en de zon, komt tweemaal per maand voor. In Antwerpen sluit de brandweer bij springtij de waterkeringsmuur.
Stormwinden, in combinatie met springtij, kunnen leiden tot stormvloed.
Hoewel hevige sneeuwval niet vaak voorkomt, kan smeltwater in combinatie met een bevroren bodem ook problemen veroorzaken. Soms krijgt de Maas veel smeltwater te verwerken uit de Ardennen en zelfs de Vogezen.
Daarnaast kunnen wegen en rioleringen tijdens zwaar onweer lokaal voor problemen zorgen. Er zijn ook woningen gebouwd in natuurlijke overstromingsgebieden, zoals oude rivierbeddingen.
Tijdens zwaar onweer ontvangt het noodnummer 112 gelijktijdig veel oproepen voor wateroverlast en stormschade. Als je hulp nodig hebt van de brandweer en er geen direct gevaar is voor mensen of dieren, is het beter om het e-formulier te gebruiken. Zo blijft het noodnummer beschikbaar voor dringende en levensbedreigende situaties. Op deze manier kunnen hulpverleners sneller en effectiever reageren. Gebruik daarom het e-formulier voor zaken zoals een lekkend dak, een ondergelopen kelder of een omgevallen boom.