Evacuatie van een gezin met jonge kinderen
Rookmelders zijn van erg groot belang, want slapende mensen worden niet wakker van rook, ze gaan er integendeel nog dieper van slapen.
Als je wat oudere kind uitgaat, vraag dan dat ze steeds een seintje geven bij thuiskomst. Zo weet je of je kind in huis is wanneer het brandt. Aan je kleuter kan je via de testknop al een keer de pieptoon van de rookmelder laten horen. Vertel er meteen bij dat ie bij dat geluid de kamer mag verlaten en naar beneden moet gaan om buiten veilig op papa en mama te wachten op een afgesproken plaats. Papa en mama nemen de baby en het huisdier mee en volgen direct.
Als er rook hangt in de gang beneden, vlucht dan samen via het raam of plat dak. Bij het bellen van de brandweer, vermeld je duidelijk waar je bent.
Laat op de trap geen wasmand of speelgoed slingeren, ... kwestie van snel en veilig weg te geraken.
Evacuatie van minder mobiele senioren
Ben je als verzorger van een wat oudere persoon net aan het koken wanneer de rookmelder afgaat, draai dan meteen het vuur uit en ga naar hem of haar op zoek. Let er zeker op dat je de lift nooit gebruikt bij brand, ook al is deze persoon niet meer zo mobiel. Bel meteen de brandweer om de brand te melden (Waar, wat en wie) en leg uit dat jullie niet zomaar de trap kunnen gebruiken. Terwijl de brandweer onderweg is, zal de seinkamer richtlijnen geven om zo veilig mogelijk te evacueren. Vergeet ook niet de buren te verwittigen. Laat de oudere persoon achter in een veilig compartiment mét een telefoon bij de hand en vang dan beneden de brandweer op. Zo kan je meteen duidelijk maken waar zij hem of haar kunnen vinden. Om paniek te voorkomen, oefen je best af en toe ‘wat te doen bij brand’.
Evacuatie van een kinderdagverblijf
Mocht de rookmelder afgaan in je kinderverblijf, probeer dan vooral niet te panikeren! Probeer de baby’s of kindjes niet naar buiten te dragen, want dat lukt toch niet. Beter is het om de baby’s in een evacuatiebed op wieltjes te laden. De wat grotere kindjes laat je een slangetje vormen. Zo rijden en stappen ze allemaal rustig naar buiten. Eens veilig buiten bel je 112 en geef je door :Waar, Wat en Wie. Zorg voor een lege en dus veilige hal, m.a.w. zorg dat er geen maxi cosi's, buggy’s of andere zaken in de weg staan. En oefen twee keer per jaar samen met de kindjes. Leg in de buurt van het evacuatiebed een lijst met de telefoonnummers van de ouders, van Kind & Gezin en van de verantwoordelijken
Evacuatie van een studentenkamer
Als kotmadam hang je de rookmelders op en vraag je aan de studenten om bij het poetsen van hun kot deze ook even te stofzuigen. De rookmelders zijn van erg groot belang, want slapende mensen worden niet wakker van rook, ze gaan er integendeel nog dieper van slapen. Bij de start van het academiejaar overloop je met je studenten het evacuatieplan. Vraag ze om geen rommel of fietsen in de gang te zetten, want dit is immers de vluchtroute bij brand. Toon hen ook de brandladder als je die hebt. Zo kunnen de studenten makkelijk vluchten wanneer er rook in de gang hangt en er slechts 1 trappenhal is. Wanneer je de studenten op dit alles wijst, zullen ze meer relax in je huis verblijven. En wie weet komt dat ook hun punten ten goede!
Evacuatie van een B&B
Wanneer je je gasten verwelkomt in je Bed and Breakfast, wijs ze dan even op het vluchtplan dat aan de deuren van de kamers hangt en leg uit wat ze moeten doen in geval van brand, waar de meest nabije vluchtweg is en waar ze moeten verzamelen. De rookmelders zijn van erg groot belang, want slapende mensen worden niet wakker van rook, ze gaan er integendeel nog dieper van slapen. Onderhoud rookmelders goed door ze regelmatig te stofzuigen en test ze maandelijks, bovenop de verplichte controles. Als je oefent met je gasten, weten ze meteen ook dat je begaan bent met hun veiligheid!