Neem bijzondere lichtfoto's tijdens de jaarwisseling en laat je kunstwerken zien op de social media.
#Team4!Veilig #BrandW8
Vuurwerk zorgt voor een mooi lichtspektakel, maar is zeer vluchtig.
Enkele seconden na de knal is er niets meer te zien.Â
Probeer zelf het coole lichtspektakel van het vuurwerk na te bootsen en vast te leggen op foto.
Van grappig tot spectaculair, met je verbeelding als enige limiet!
En dan posten op de social media.
Benodigd materiaal
- Een camera met instelbare sluitertijd OF een smartphone waarbij je de sluitertijd kan aanpassen of een app kan installeren.
- Een donkere kamer waarin de foto's kunnen genomen worden. Hoe donkerder hoe beter. Plak de ramen af met zwarte vuilniszakken of een zwart laken. Stop de kieren en doe het licht uit. Zorg wel dat je steeds de uitgang gemakkelijk vindt voor noodgevallen.
- Een statief om de camera of smartphone op te plaatsen.
- Lichtbronnen om tekeningen mee te maken: glowsticks, zaklampen, aanstekers, fietslampen… (hoe dunner de lichtbron, hoe duidelijker de tekening zal zijn) + eventueel crêpepapier als kleurschakering + eventueel een touwtje om de lichtjes aan te hangen.
- Eventueel patronen om te proberen na te tekenen.
Tips en tricks
Ideaal voor deze workshop is een volwaardige camera. Deze plaats je op een statief zodat deze stabiel blijft tijdens de procedure.
Heb je een afstandsbediening? Activeer deze dan.
Schakel de beeldstabilisatie en de ruisreductiefunctie van de camera uit, anders krijg je geen mooie foto’s en wordt het effect teniet gedaan.
Je zal de camera op ‘manueel’ of ‘handmatig’ moeten plaatsen om volgende instellingen te kiezen: f/11, ISO 100 en 5 seconden sluitertijd.
Neem de handleiding van je camera erbij als je deze niet terugvindt. Test het effect uit in de donkere kamer en pas aan indien nodig.
Heb je geen camera en gebruik je liever een smartphone? Dat kan zeker ook! Plaats ook deze op een statief.
Bij de meest moderne smartphones ga je bij instellingen de sluitertijd kunnen aanpassen van je telefooncamera. Zet deze wat langer of korter en test het effect uit.
Ook zijn er verschillende apps te vinden die je helpen aan lichtgraffiti te doen; bijvoorbeeld: SlowShutter Cam (IOS) of Light Painting (Android).
Je kan in deze apps verschillende instellingen uitproberen om te kijken wat jou het beste lijkt voor de donkere kamer die je gecreëerd hebt.
Bekijk samen het resultaat van jullie eerste pogingen.
Lukte het de eerste keer nog iet zo goed? Kijk dan wat er beter kan en probeer opnieuw.
Krijg je de smaak te pakken? Probeer dan om moeilijkere figuren te maken. Bekijk de patronen die je online vindt of teken zelf een patroon.
Ben je al een echte expert in lichtgraffiti? Probeer dan een verhaaltje te maken door verschillende foto's na elkaar te trekken.
Daag je buurt uit om de mooiste lichtgraffiti te creëren met Oudjaar.
en tag ons.
Wij kijken ernaar uit om de "battle" te volgen.